top of page

Μια μέρα για την ποίηση - Μια σελίδα για την ποίηση

Η ταινία “Il postino” («Ο ταχυδρόμος»), που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1994, αφηγείται τη φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στον εξόριστο ποιητή Πάμπλο Νερούδα και τον ταχυδρόμο που του φέρνει την αλληλογραφία του στον ερημικό τόπο της εξορίας του. Ο νεαρός, ευαίσθητος αλλά εν πολλοίς ακαλλιέργητος ταχυδρόμος, ελκύεται από την προσωπικότητα και την ποίηση του Νερούδα  και επιχειρεί να γίνει κοινωνός της.

Σε κάποια στιγμή, χρησιμοποιεί ένα από τα ποιήματα του Νερούδα, για να γοητεύσει την όμορφη Μπεατρίτσε. Ο ποιητής το μαθαίνει και οργίζεται. Απέναντι στις έντονες παρατηρήσεις του, ο ταχυδρόμος απαντά με το αφοπλιστικότερο όλων των επιχειρημάτων: «Η Ποίηση, του λέει, δεν ανήκει σε αυτούς που τη γράφουν, αλλά σε αυτούς που την έχουν ανάγκη!»

Τρία χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, το 1997, ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας προτείνει την καθιέρωση μιας μέρας αφιερωμένης στην Ποίηση. Επιλέγεται η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, ώστε η ισοκατανομή φωτός και σκότους να αντικατοπτρίζει τη χαρά και τη θλίψη, την αισιοδοξία  και  την απαισιοδοξία, τον ενθουσιασμό για τη ζωή αλλά και την τάση απόσυρσης από αυτή, στοιχεία που συνυπάρχουν αρμονικά και  αποτελούν τις δυο πλευρές του νομίσματος της Ποίησης.

Τον Οκτώβριο του 1999,ύστερα από πρόταση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO, ο Διεθνής Οργανισμός αποφασίζει να καθιερώσει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. «Η Ποίηση, αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης, αποτελεί κοινωνική ανάγκη, καθώς παροτρύνει τους νέους να επιστρέψουν στις πολιτιστικές τους ρίζες, αλλά αποτελεί επίσης και ένα μέσο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας, σε μια εποχή κατά την οποία όλος ο έξω κόσμος τους ωθεί ακαταμάχητα να απομακρυνθούν από τον πραγματικό τους εαυτό».

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Σερρών, αναγνωρίζοντας ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος έχει ανάγκη από την Ποίηση, αποφάσισε να αξιοποιήσει την εμβληματική αυτή ημέρα, για να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα  όπου  θα συγκεντρώνεται  υλικό σχετικό με την Ποίηση και τους Ποιητές, δημιουργημένο από τους μαθητές του νομού μας. Η ιστοσελίδα αυτή θα ανανεώνεται τακτικά  και θα αποτελέσει, ελπίζουμε, αρωγό των εκπαιδευτικών στην προσπάθειά τους να διδάξουν την Ποίηση μέσα στη σχολική τάξη, αλλά και νοσταλγικό σημείο αναφοράς για τα ίδια τα παιδιά, όταν, ενήλικοι πια, θα αναπολούν τις ημέρες της σχολικής τους ζωής.

bottom of page